پروژه آب شیرین کن بندر عباس

  1. خانه
  2. chevron_right
  3. Projects
  4. chevron_right
  5. پروژه توسعه آب آسیا

با توجه به موقعیت جغرافیایی ایران که در منطقه ای نیمه خشک و کم آب قرار دارد و در کنار پیشرفت همسایگان سواحل جنوبی خلیج فارس و دریای عمان و سایر کشورهای ثروتمند منطقه در تبدیل آب های شور دریاها به آب شیرین، اهمیت و ضرورت تأمین آب مورد نیاز توسعه و ارتقاء سطح زندگی افراد در جوامع انسانی مناطق جنوبی و مرکزی کشور و دستیابی کشور به مراحل پیشرفته تر، توسعه اقتصادی را برجسته تر می سازد.  آب و هوای گرم و خشک ناحیه مرکزی و جنوب شرقی ایران و همچنین با توجه به ضرورت توسعه صنایع معدنی محلی در این مناطق و بحران آب در کشور، سرمایه گذاری مشترکی جهت تولید آب شیرین از آب دریا به منظور مصارف صنعتی و شرب توسط سه شرکت صنعتی به نام های ذیل انجام شده است :

  1. شرکت معدنی و صنعتی گل گهر
  2. شرکت مس سرچشمه
  3. شرکت معدنی و صنعتی چادرملو

مشارکت های فوق شرکت های سهامی جهت نمک زدایی آب دریا در طول سواحل خلیج فارس و انتقال آب شیرین به مجتمع های صنعتی واقع در استان های کرمان و یزد به فاصله 800 کیلومتری از کارخانه آب شیرین کن و مصرف آب شرب استان هرمزگان تأسیس کرده اند.

پروژه آب شیرین کن بندرعباس ( توسعه آب آسیا ) بزرگترین کارخانه آب شیرین کن در حال احداث در ایران با هدف تولید آب شیرین به ظرفیت یک میلیون متر مکعب آب شیرین در روز به روش SWRO ( اسمز معکوس تکنولوژی مدرن شیرین سازی آب دریا می باشد ) از آب دریا جهت مصارف شرب و صنعتی بر مبنای سه شیفت 8 ساعته و 345 روز کاری در زمینی به مساحت 155 هکتار در بندر عباس می باشد. برخی از مزایای مهم اجرای این طرح را می توان به تأمین آب شرب و صنعت از طریق شیرین سازی آب دریا وکمک به رشد صنعت در استان های کم آب کشور ( استان های هرمزگان، کرمان و یزد) به ویژه تأمین آب مورد نیاز احداث واحدهای بزرگ از جمله در بخش های صنایع، معدن و فولادسازی در استان های هرمزگان، کرمان و یزد و افزایش رونق اقتصادی در این مناطق نام برد. همچنین سایر مزایای این طرح دسترسی به مواد اولیه ( آب دریا ) قابل دسترس، رایگان، مطمئن و تمام ناپذیر و آشنایی کامل با فرآیند تولید واحدهای آب شیرین کن و اجرای طرح های مشابه در سایر نقاط کشور می باشد. از طرفی عمده ترین مصرف کنندگان آب تولیدی این پروژه به شرح ذیل می باشند :

  1. مصرف شرب و صنعتی استان هرمزگان
  2. شرکت معدنی و صنعتی گل گهر
  3. شرکت مس سرچشمه
  4. مجتمع چادرملو
پروژه آب شیرین کن توسعه آب آسیا

برنامه شرکت مهندسی توسعه آب آسیا تولید آب شیرین از آب دریا در سه فاز اجرایی به شرح ذیل می باشد.

ساخت تاسیسات جانبی شامل آیتم های زیر جهت تامین آب مورد نیاز برای شیرین سازی آب به میزان یک میلیون مترمکعب در روز و دیگر زیر ساخت های مورد نیاز:

  1. ساخت سازه آبگیر : آبگیر شامل محفظه مکش ( Suction Chamber )، حوضچه آبگیری (Basin) ،ایستگاه پمپاژ و واحد کلر زنی می باشد و ظرفیت حوضچه (Basin) در حدود 4.5 میلیون متر مکعب در روز می باشد .
  2. ساخت تجهیزات دریایی و لوله کشی آبگیر : این مرحله شامل 5 خط لوله HDPE به قطر 2.5 متر بوده و توسط Suction Chamber آبگیری انجام خواهد شد. بدین منظور با توجه به استانداردهای موجود و نیز بررسی های میدانی انجام شده، عمق مناسب جهت برداشت آب با پارامترهای مورد نیاز ( از جمله TDS، شوری و دما مناسب ) منفی ده متر نسبت به CD ( حداقل ارتفاع آب دریا از کف که هر 19 سال یکبار اتفاق می افتد ) است که این عمق در محدوده 1.2 کیلومتری از ساحل منطقه قابل دستیابی می باشد.
  3. ساخت تجهیزات مکانیکال آبگیر : با توجه به کیفیت پایین، کدورت بالا و بالا بودن مواد معلق و کلوییدی آب دریا، نیاز به یک سری فرآیندهای پیش تصفیه می باشد. فرآیند تصفیه در 3 مرحله به شرح ذیل انجام خواهد شد :
  • مرحله اول : در این مرحله از ورود آبزیان، مرجان ها و … به خط لوله و حوضچه آبگیری پیش گیری به عمل می آید.
  • مرحله دوم : در این مرحله تصفیه جداسازی توسط فیلترهای میله ای ( Bar Screen ) انجام می شود و از ورود ذرات معلق بزرگتر از 80 میلیمتر به پمپ ها جلوگیری می شود.
  • مرحله سوم : در این مرحله از فیلترهای شبکه ای ( Band Screen ) استفاده می شود و از ذرات معلق بزرگتر از 3 میلیمتر به پمپ ها جلوگیری می گردد.

از طرفی جهت جلوگیری از ورود آبزیان و رشد جلبک ها در سیستم خطوط لوله و حوضچه آبگیر و تجهیزات مربوطه، یک واحد تولید هیپوکلریت سدیم در نظر گرفته شده است.

  1. پمپاژ آب دریا : در این مرحله آب از آبگیر به واحد آب شیرین کن ( RO ) فرستاده می شود.
  2. تخلیه پساب : کلیه آب های شور برگشتی شیرین سازی در سازه Weir Box مخلوط و توسط 4 خط لوله HDPE به قطر 2.5 متر به عمق 10 متری دریا منتقل و از طریق سیستم Diffuser پخش می گردد.
  3. کارهای عمومی سایت :کارهای اجرایی سایت شامل محوطه سازی، هدایت آب های سطحی، گریدینگ، ساخت دیوارهای حفاظتی ، ساخت تأسیسات آب و فاضلاب و …. می باشد.
  4. ساختمان های عمومی: شامل ساختمان های Substation، ساختمان اداری، درمانگاه، مسجد، رستوران و …
  5. شبکه توزیع برق : شامل خرید و نصب ترانسفورماتور، دیزل ژنراتور، کابل ها، پنل ها و ساختمان های LV و HV می باشد.
  6. لوله کشی : شامل لوله کشی های بین واحدهای مختلف و همچنین تأمین و نصب شیرآلات می باشد.
  7. مخازن آب : جهت ذخیره آب به ظرفیت 400 هزار مترمکعب پس از شیرین سازی می باشد.
فهرست